Novinář v popkultuře: Zero

Kniha Zero od rakouského autora Marca Elsberga pojednává o nebezpečí dat. Kauza hýbe všemi médii a nevyhne se ani deníku, ve kterém pracuje novinářka Cynthia, které případ vedení redakce svěří.

Cynthia je ze staré školy, nejradši by jen seděla v redakci, sbírala informace a psala články. Vzhledem k vývoji médií je ale postavena před hotovou věc a tou je být součástí internetového zpravodajství. Je z toho nesvá, protože v této oblasti nemá žádné zkušenosti. Musí začít používat datové brýle, kterými může různé události nebo rozhovory natáčet přímo online. Na případu spolupracuje s počítačovým forenzním analytikem a počítačovým technikem. Cynthii se otevírá úplně nový svět moderní techniky a pokud se nepřizpůsobí, ztratí práci.

Protože je tato novinářka chytrá a cílevědomá, začne pátrat na vlastní pěst. Vystoupí tedy ze své komfortní zóny a zkouší investigativní novinařinu. Je velmi statečná, nezastaví ji ani útok, při kterém málem přijde o život. Naopak ví, že vše, co zjistí, se musí dozvědět i veřejnost. Pátrá na internetu, hledá ve statistikách a domluví si i několik rozhovorů, aby svého cíle dosáhla.

Kniha Zero ukazuje, že novinářská práce vyžaduje neustále učení se a jak je důležité mít přehled. Jedná se o hezkou ukázku investigativní žurnalistiky i jejích rizik. Můžeme si všimnout, že na velké kauze nepracuje pouze jeden člověk, ale je potřeba větší tým složený nejen z redaktorů. Postava Cynthie ukazuje, jak by měl vypadat novinář, který píše pro lidi a prokazuje službu veřejnosti.

Přidat komentář